רחוק מאיתנו: כל מה שצריך לדעת על שבעה ביהדות

שבעה ביהדות

 

זה לא משנה היכן אנו ממקמים את עצמנו בדיוק בסקאלה של זיקה ליהדות, ואם אנו מחשיבים את עצמינו כחילונים גמורים או דווקא דתיים אדוקים, ישנם מנהגים ומסורות שנראה כי מקפידים לקיים ישראלים רבים והם חלק בלתי נפרד מהתרבות ואורח החיים שלנו. כולנו מכירים את הטקסים הללו, בין אם מדובר על אירועי ברית או בריתה או טקס בר/בת מצווה שכל אחד בוחר לציין בדרך אחרת, אך נראה כי ישנם מצבים פחות נעימים שאנו מעדיפים להדחיק ולא לדבר עליהם עד שהם קורים, כמו מוות של אדם קרוב, אז צריך להכיר את הלכות האבל, את סידור הלוויה ובפרט את ארגון השבעה. כמובן שזה נושא שחשוב להכיר ולכן צריך לעשות מאמץ ולחשוב עליו ולא רק ברגע האחרון, ועל כן אנו רוצים להסביר את כל מה שחשוב לדעת על שבעה מהזווית היהודית.

מקור השבעה ביהדות

כאב עצום, געגועים, קושי להכיל ולהבין את הסיטואציה והרבה פעמים גם תחושות של חרדה, פחד ודיכאון – כל אלו הן תחושות שחשים לאחר אובדן אדם קרוב וכמובן שכדי להמשיך הלאה בחיים חייבים לעבד ולהתמודד עם הרגשות הללו בצורה מסוימת. גם חכמים בעולם היהודי הבינו זאת כבר מזה שנים רבות ועל פי חוקרים שונים, מנהג השבעה הוא כזה שקיים בעולם מזה אלפי שנים. בתנ"ך אפשר למצוא לפחות שני תקדימים לקיום שבעה, אחד של יוסף שהתאבל על אביו יעקב במשך שבעה ימים ודבר דומה עשה גם איוב שאת סיפורו מכירים כולם.

מנהגי השבעה

כאמור, מדובר על מנהג שנעשה בבית כלשהו, לרוב בביתו של הנפטר, אליו מגיעים במשך שבעה ימים חברים ובני משפחה לנחם את המשפחה הקרובה. מי שמחויב במנהגי השבעה על פי היהדות הם בני המעגל הראשון של הנפטר, כלומר הורים, ילדים ואחים, ואלו הם הבולטים שבהם:

סעודת הבראה

מדובר למעשה על סעודה המתקיימת בשובם של האבלים מבית העלמין. בסעודה נהוג להגיש מאכלים בצורה עגולה כמו ביצים, עדשים או כעכים וזאת כדי לסמל את מעגליות החיים.

איסורים

במהלך שבעת ימי האבל ישנם כמה וכמה איסורים חשובים הכוללים איסור על מקלחות ורחיצת הגוף, איסור החלפת בגדים וכביסה, איסור על תספורת וגילוח ועל איפור ושימוש בתכשירים, איסור על קיום יחסי מין והשתתפות בשמחות. יש כאלה המקפידים בנוסף על הימנעות מאכילת בשר ושתיית אלכוהול.

שינה

יש המקפידים על שינה משותפת של כל האבלים בבית בו מתקיימת השבעה ויש כאלו המבלים את היום ביחד וחוזרים לישון בביתם.

ביגוד

על פי ההלכה יש להישאר באותם בגדי האבלות הקרועים שנלבשו בהלוויה עצמה וזה תלוי בהחלטה של כל משפחה כמובן.

תפילה ולימוד

במשפחות מסורתיות יותר מקפידים לרוב על תפילות קבועות ואפילו מביאים ספר תורה, בעיקר בשביל לאפשר לבני המשפחה לומר קדיש על המת. כמו כן למידת משניות היא מקובלת והיא נחשבת כסגולה לעילוי נשמתו של המת.

עלייה לקבר

בתום שבעת ימי האבל נהוג לעלות לקבר. עושים זאת לאחר אמירת פסוקים מסוימים ורוב הרבנים מתירים להתקלח בשעות הבוקר ולהחליף בגדים ואין חובה להגיע בבגדים של השבעה. בבית העלמים נהוג לערוך טקס קצר עם מזמורי תהילים, תפילת אשכבה ואוסף של פסוקים וכך למעשה חותמים את ימי האבלות.

חשוב לציין כי אם מקרה פטירת האדם הקרוב אליכם קרה בעקבות רשלנות רפואית, בכל תחום שהוא כמו מתן חוות דעת לא נכונה כמו באבחון שגוי בדלקת קרום המוח, ניתוח שהסתבך בין אם פלסטי, כירורגי או בלידה או מכל סוג אחר, אפשר לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית ולנסות ולתבוע את האחראים למקרה המצער הזה.

מתוך המנהגים השונים ביהדות אין ספק כי מנהג השבעה הוא מנהג חשוב שעוזר לבני המשפחה להתמודד בצורה טובה עם האבל ולהמשיך הלאה בחיים.

נגישות