מצווה אחרונה: איך מתנהלת תקופת השבעה על פי היהדות?

כשאדם קרוב אלינו הולך לעולמו זה תמיד קשה ואף פעם לא נעים, וזה לא משנה מהו גילו או מהן נסיבות המוות. משחר הימים היהדות מכירה בקושי הזה ומכירה גם בצורך של הקרובים להתאבל וכך למעשה הונהג המנהג של שבעת ימי האבל המכונה על פי כל ״שבעה״. מה שמעניין הוא שזהו מנהג רווח ביותר וגם אנשים שלא מגדירים עצמם כדתיים או יראי שמיים מקפידים עליו לרוב. כמובן שלא צריך לחשוב על דברים עצובים ורעים, אבל חשוב לזכור כי זה משהו שיצא לכל אחד מאיתנו להתמודד איתו ביום מן הימים ולכן חשוב להבין בדיוק מהי השבעה ואיך מתנהלת. בואו נדבר על זה.

מה קורה לפני השבעה?

עוד לפני השבעה חשוב לדבר על הקבורה. על פי היהדות יש לקבור את המת כמה שיותר מהר מרגע הפטירה וכך עושים. בטקס ההלוויה עדיין לא מניחים את המצבה ואת זה עושים רק ביום השלושים לפטירה כשעולים לקבר. חשוב לדאוג למצבה מראש ואפשר למצוא מידע על מצבות בתל אביב (אם אתם תושבי המרכז לצורך העניין) ברשת. השנה הראשונה לפטירה זוהי שנת האבל ומדי שנה משם והלאה מציינים את הפטירה באזכרה.

הלכות ומנהגי השבעה

דיני השבעה מתחילים מיד לאחר ההלוויה וטקס הקבורה. אם אחד משלושת הרגלים (פסח, שבועות או סוכות) או ראש השנה או יום כיפורים חלים במהלך שבעת הימים, השבעה מסתיימת ביום שהם מתחילים. לרוב – מתאספים האבלים בבית המנוח ושוהים בו במשך כל התקופה של שבעת הימים. במהלך השבעה אין האבלים יוצאים מהבית או מסיחים את דעתם מן האבלות ובגלל זה ברוב המקרים ישנים בני המשפחה באותו הבית ועורכים תפילות במניין בבית.

את השבעה נהוג להתחיל בארוחה שנקראת סעודת הבראה שבה אוכלים לרוב ביצים קשות, לחם וירקות אך לא בשר. בהרבה מקרים גם נמנעים מאכילת בשר במשך כל שאר ימי השבעה (מפני שבשר הוא בגדר מזון משובח שנהנים ממנו).

איסורים

במהלך השבעה ישנם איסורים רבים שחלים על האבלים לרבות לימוד תורה (למעט דיני אבלות), יציאה מהבית, עבודה, רחצה, נעילת סנדלים ונעליים, קיום יחסי מין, לבישת בגדים חדשים, גילוח ותספורת וכל פעילות אחרת שהיא בגדר בילוי והנאה. רבים מקפידים לשבת נמוך על מזרונים שנמצאים על הרצפה ויש גם כאלה שישנים על הרצפה בתקופה הזו. המחמירים נוהגים גם לכסות מראות ועצמים אחרים שניתן לראות בהם השתקפות (טלוויזיות לצורך העניין) כדי לא לשקוע במראה שלנו ולהסיח את דעתנו מהאבל. במהלך הארוחות השונות בשבעה ובפרט בארוחה האחרונה לפני העלייה לקבר בתום השבעה, נהוג לאכול מאכלים עגולים (ביצים, זיתים וכו׳) שמסמלים את מעגל החיים.

מה אומר החוק?

החוק בישראל מכיר בימי השבעה ועל פיו עובדים שעבדו במקום עבודה מסוים במשך שלושה חודשים לפחות וכי קרוב מקרבה ראשונה שלהם נפטר יהיו זכאים לתשלום על שבעת ימי האבל. לאחר מבצע צוק איתן הורחב החוק וכעת גם בנות זוג של חללי צה״ל שנפלו זכאיות לתשלום ימי עבודה ולחופשה של שבעה ימים, על אף שמבחינה הלכתית הן אינן מחויבות לשבת שבעה.

מי יושב שבעה?

על פי ההלכה מי שיושב שבעה הם קרובי המשפחה מדרגה ראשונה של המנוח – בעל/אישה, ילדים והורים.

לסיכום

מנהג השבעה הוא מנהג חשוב ביותר ביהדות שעוזר לכבד את המת ועוזר גם לבני המשפחה להמשיך הלאה. כל אחד לוקח את המנהג מן הסתם לכיוון שלו לפי האמונה, אך מעניין לראות שזהו מנהג רווח שמקיים כמעט כל בית בישראל בסיטואציה הזו שהיא בהחלט מורכבת ולא פשוטה.

נגישות