נלחמים בשדים: אילו סוגי חרדות קיימים

בשנים האחרונות המודעות לגבי חרדה עלתה, לא מעט בזכות תוכניות, סרטים וראיונות עם מובילי דעת קהל שסיפרו בגילוי לב אודות החרדות מהן הם סובלים. חשוב להבין כי חרדה היא סימפטום שמופיע בעקבות חשש מפני איום או חשש מפני אירוע שעתיד להתרחש. כאשר חרדה איננה מטופלת היא יוצרת מעגל הרסני שמשפיע באופן ניכר על איכות החיים, בייחוד בשל העובדה כי רבים מאלו שסובלים מחרדות מתקשים לתפקד בעקבות התקפי חרדה שמשביתים אותם לחלוטין או יוצרים ריחוק מהסביבה הקרובה והרחוקה. מלחמה בשדים הללו היא מלחמה המשותפת ללא מעט מבוגרים כמו גם ילדים, ובשביל להבין את הנושא הזה לעומק בחרנו להציג מספר סוגי חרדות, וכיצד מטפלים בהן.

חרדת טיסות

חרדת טיסות היא חרדה שמגיעה לידי ביטוי בעקבות תחושה של חוסר שליטה, תחושת חוסר אונים וכן מחשבות שליליות על אירועים שעלולים להתרחש כתוצאה מהטיסה. מדובר באחת מהחרדות הנפוצות ביותר והיא גורמת לא רק לתחושה של מועקה וסבל אלא גם מקשה על מבוגרים לעלות לטיסות, לעיתים עד לכדי הימנעות מוחלטת. אפשר להיעזר בכדורים לחרדות עוד לפני העלייה לטיסה ואפשר גם לעבור תוכנית טיפול פרטנית המתבצעת באמצעות טייסים, כל זאת מתוך מטרה להפחית את החרדה ולשלוט עליה.

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא סוג של חרדה אשר מאופיין בחשש או דאגה ניכרת מפני מצבים חברתיים או פעולות כמו למשל דיבור בפני קהל. בשונה מסוגים אחרים של חרדות, חרדה חברתית היא גם סימפטום של הפרעות חרדה נוספות כמו דיכאון, טראומה ודיכאון, וזאת בשל חוסר המסוגלות של אלו אשר סובלים מחרדה לתפקד במסגרות שהם אינם מכירים, כולל בעבודה או ביצירה של קשרים חברתיים. טיפול בחרדה זו מתבצע הן באמצעות טיפול רגשי בדמות טיפול CBT אשר נחשב לטיפול אפקטיבי ביותר לטובת טיפול בחרדות, כולל חרדה חברתית.

 

חרדת נטישה

לרוב נוטים  לחשוב כי חרדת נטישה היא חרדה שמתרחשת רק אצל ילדים, אולם מדובר בטעות. גם מבוגרים עלולים לפתח חרדת נטישה בעקבות מקרים טראומתיים מהעבר או היקשרות לבני משפחה, בני זוג ואפילו חפצים. חרדת נטישה מובילה לתחושה של תלותיות רבה ואף חוסר יכולת ליצור קשרים חברתיים נוספים, ועל כן היא פוגעת מאוד בשגרת החיים – בייחוד בשל תופעות פיזיות כמו למשל בכי, רעד ותחושה של חוסר אונים כאשר מודל ההיקשרות איננו נמצא. טיפול פסיכולוגי מהווה דרך מצוינת להתמודדות עם חרדת נטישה, וזאת בשל חקירה מעמיקה שנועדה להבין מהיכן נובע המקור של החרדה ואף להפחית את התלות במודל ההיקשרות.

חרדה בריאותיות

חרדה בריאותיות עלתה למודעות הציבורית בעקבות מגפת הקורונה, וזאת לאור זינוק של עשרות אחוזים במספר הפניות למוקדי בריאות הנפש בעקבות חרדה בריאותיות. חרדה בריאותיות היא למעשה חרדה שמגיעה בצורה של פחד מפני מחלות ובעיות רפואיות קיימות או בלתי קיימות, עד לכדי מצב של אובססיה שמגיעה לידי ביטוי בהגעה תכופה לרופא, חדר מיון וכן התעמקות בנושאים רפואיים שמטרידים ופוגמים באופן ממשי באיכות החיים. טיפול בחרדה בריאותיות יכול להתבצע הן באמצעות תרופות אבל גם באמצעות טיפול רגשי תומך, כאשר טיפול CBT נחשב כאן גם כטיפול בעל שיעור הצלחה גבוה מאוד בכל הקשור לטיפול בחרדות בריאותיות.

לסיכום

כאשר אנו מתייחסים לחרדה צריך לקחת בחשבון כי ישנו ספקטרום רחב מאוד של חרדות – כל אחת בעלת מאפיינים ייחודים משלה. חרדה היא איננה גזרת גורל, ובאמצעות טיפול מקצועי המתבצע על ידי פסיכולוג, פסיכיאטר, מטפל רגשי ובעת הצורך גם כדורים ניתן בהחלט לקבל שליטה ולהתמודד עם החרדה בצורה טובה ומושכלת. אם אתם חשים חרדה, זכרו כי פנייה לעזרה מהווה את הצעד הראשון לקראת טיפול ויצירת שליטה מחודשת.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות