בשנים האחרונות ממשלת ישראל בשיתוף משרד השיכון והבינוי ביחד עם הרשויות המקומיות מקדמים פרויקט התחדשות עירונית, וזאת מתוך מטרה לחדש את מרקם המגורים באמצעות חידוש ושיפוץ של מבנים, חידוש של שטחים ציבוריים וכן השקעה משמעותית בתחום התשתיות. מדובר בפרויקטים רחבי היקף שנועדו לא רק להעלות את רמת החיים של תושבי ישראל, אלא גם למגן מבני מגורים שנבנו לפני שנות ה-80 ומוגדרים כמסוכנים למגורים. מה חשוב לדעת אודות היוזמה הממשלתית המהפכנית הזו? כל הפרטים בכתבה הבאה.
התחדשות עירונית – כל מה שצריך לדעת
פרויקט של התחדשות עירונית הוא פרויקט אותו מקדמים ממשלת ישראל לצד יזמים פרטיים שיכולים לנצל את התנאים לטובת שיפור סביבת המגורים של ישראלים רבים, מצפון ועד דרום. מדובר בפרויקט ריחב היקף אשר מתבצע במסגרת של תוכניות כמו למשל תמ"א 38 וכן פינוי בינוי, כאשר במסגרת הזו ישנם מספר מסלולים. מסלול היזמים מאפשר ליזמים לפנות באופן פרטי לבעלי דירות לטובת מימוש של פרויקט כמו למשל מתחם פינוי בינוי, למשך תקופה של כשש שנים ובאופן המאפשר ליזם לקבל שורה של הטבות מס שונות. לצד זה, קיים גם מסלול מטעם הרשות המקומית המתבצע במסגרת של פנייה מטעם הרשות לשר השיכון והבינוי, לטובת הכרזה על אזור מגורים כמתחם של פינוי בינוי. מסלול נוסף הוא תואר מתאר ארצית הנקראת תמ"א 38 ומאפשרת לחזק מבנים מפני רעידות אדמה, כאשר במסגרת המסלול הזה יכולים היזם או הדיירים לקדם את התהליך במהירות, לטובת תחילת העבודה. מידע מלא אודות פרויקטים כמו אלו בערים כמו למשל פתח תקווה ניתן למצוא באתר גלובל נדל"ן, אשר מרכז את כל המידע החשוב בנוגע לתחום של התחדשות עירונית שהולכת וצוברת תאוצה.
מה היתרון של תוכנית כמו זו?
מסלול כמו התחדשות עירונית הוא בעל משמעות אדירה בעבור החברה הישראלית. הסיבה לכך נובעת הן בשל היכולת לשפר את סביבת המגורים ולהפוך אותה למתקדמת ומטופחת יותר, לצד חיזוק של מבנים מפני רעידות אדמה. על פי ההערכות, בישראל עתידה להתרחש בשנים הקרובות רעידת אדמה חזקה, כאשר על פי ההערכות ישנם אלפי מבנים בכל רחבי הארץ שעלולים לקרוס בעקבות הרעידה. השותפים בפרויקט של התחדשות עירונית הם הרשויות, היזמים ובעלי הדירות, כאשר שיתוף פעולה מלא מהווה הזדמנות לקדם שורה של פרויקטים באופן מהיר ויעיל. האספקט של הבטיחות לצד היכולת לחדש אזורי מגורים ישנים הופך את הפרויקטים הללו למבוקשים יותר, גם בערים בפריפריה וגם בערי המרכז, כמו למשל בעיר פתח תקווה, לצד ערים נוספות המקדמות את הפרויקט.
לסיכום
התחדשות עירונית נמצאת בראש סדר העדיפויות בישראל בשנים האחרונות, שכן המדינה מבקשת לשדרג את סביבת החיים של תושבים. עם אוכלוסייה גדלה ומשאבי קרקע מוגבלים, התחדשות עירונית הפכה לדרך יעילה בכל הקשור למתן של מענה לתושבים, במסגרת של מאמצי ההתחדשות העירונית המתמקדים בחידוש שכונות ותיקות, שדרוג התשתיות, שימור של מבנים היסטוריים וכן בפיתוח של שטחי מגורים ומסחר חדשים. מאמצים אלה מובלים על ידי הרשויות מקומיות, עם תמיכה של סוכנות ממשלתיות לאומיות ויזמים פרטיים. באמצעות שילוב של שותפות ממשלתית-פרטית, מעורבות קהילתית ואסטרטגיות עיצוב ותכנון חדשניות, ישראל התקדמה משמעותית בקידום התחדשות עירונית ויצירת ערים תוססות העונות על צורכי התושבים והעסקים כאחד, כפי שניתן להתרשם משורה של פרויקטים אשר מתקיימים בכל רחבי הארץ, ובכך מעניקים לתושבים סביבת מגורים מפותחת ומתקדמת.