סוכרת סוג 1: כל מה שצריך לדעת במקום אחד

סוכרת סוג 1

סוכרת סוג 1 היא מחלה מטאבולית הנגרמת בעקבות מחסור מלא או חלקי בייצור של אינסולין וזאת עקב פגיעה בתאי הבטא המצויים בלבלב. בעבר סוכרת מסוג זה סווגה עד לפני מספר שנים כסוכרת נעורים, אולם בשנים האחרונות הקהילה הרפואית מתייחסת לסוכרת כמחלה מטאבולית לכל דבר ועניין, וזאת לאור הנתונים המדאיגים שבמסגרתם יותר ויותר ילדים כמו גם מבוגרים מאובחנים עם המחלה. על פי הנתונים של איגוד הסוכרת הישראלית, נתוני התחלואה נמצאים בעלייה מתמדת ומטרידה מאוד. בנקודה זו חשוב לציין כי במידה והמחלה לא מבוקרת, היא משפיעה לא רק על איכות החיים אלא גם מהווה גורם סיכון למוות, כתוצאה מסיבוך מהמחלה. על כן, זה הזמן להבין לעומק את כל מה שצריך לדעת אודות המחלה שהפכה למגפה של ממש בישראל, בדומה למדינות רבות בעולם.

סוכרת סוג 1 – מהם גורמי הסיכון?

כפי שציינו, סוכרת היא מחלה שכיחה שבה נפגע תהליך יצור האינסולין בגוף. מאחר ומדובר במחלה מטאבולית, דרך ההופעה של ההתפרצות היא מהירה, ועל כן רוב החולים במחלה מגלים על קיומה עוד בגילאים צעירים – החל מגיל הגן ועד לגיל 30, כאשר על פי נתונים משנים קודמות עולה כי 10% מהאוכלוסייה מאובחנים סוכרת, וזאת למרות שכיום הקהילה הרפואית סבורה כי המספרים גבוהים בהרבה, ועדות לכך ניתן למצוא בשנת 2016 עת הכריז ארגון הבריאות העולמי כי סוכרת היא מגפה. גורמי הסיכון לסוכרת כוללים בין היתר השפעה ישירה או עקיפה של מחלות שפוגעות בתאי הלבלב כמו גם מחלות אוטואימונית, רקע גנטי, סביבה גיאוגרפית כאשר כאן בישראל רבים מבני הקהילה התימנית מאובחנים עם המחלה. זאת ועוד, חוקרים מעריכים כי גם מתח ולחץ יכולים לגרום להתפרצות של סוכרת, אולם מדובר בהשערה בלבד ולא בביסוס מדעי.

מהם התסמינים וכיצד מטפלים?

התסמינים של סוכרת סוג 1 כוללים תחושה מוגברת של צמא, בחילות והקאות, תחושת עייפות, ירידה דרסטית במשקל, פגיעה בראייה ועוד. התסמינים הללו נוצרים בעקבות עודף של סוכר בדם כמו גם חוסר מעקב שצריך להתבצע באופן קבוע, וזאת מתוך מטרה לקבל שליטה על ויסות הסוכר. חולי סוכרת סוג 1 נעזרים באופן קבוע במכשיר דיגיטלי לטובת מדידת הסוכר, מספר פעמים ביום. המעקב הזה הוא הכרחי מתוך מטרה למנוע התפרצות של תסמינים כולל התעלפות שיכולה להתרחש ברגע אחד, וללא סימנים מוקדמים. מאחר והאיזון של רמות הסוכר היא מורכבת מאוד ודורשת מעקב כמו גם שימוש במשאבה, התייעצות עם הרופא המטפל היא חשובה מאוד לטובת בניית תמהיל טיפול שיאפשר ליטול את התרופות או להזריק בעת הצורך, כל זאת מתוך מטרה להשיב את האיזון.

תזונה ופעילות ספורטיבית – חלק בלתי נפרד מהתמודדות עם סוכרת

אורח החיים משפיע באופן דרמטי על התרצות של סוכרת או רמות גבוהות של סוכר בדם. הקפדה על תזונה נכונה ומאוזנת לצד פעילות ספורטיבית המתבצעת בהתאם לסרגל המאמצים האישי עשויים ליצור איזון ברמות הסוכר, כל זאת בתנאי כי מבצעים את הפעילות הגופנית בצורה מבוקרת וכן בוחנים מעת לעת את רמות הסוכר באמצעות המכשיר. שימו לב כי תזונה לא מאוזנת ועשירה במזון מתועש תשפיע לא רק על הסוכר אלא גם על הבריאות הכללית, ועל כן תיאום פגישה עם תזונאית המתמחה בתחום תאפשר לכם לסגל אורח חיים בריא ומאוזן המבוסס על תזונה בהתאמה אישית.

לסיכום

סוכרת סוג 1 היא סוכרת נפוצה בקרב רבים מהישראלים. באמצעות נקיטת פעולות בדמות שימוש במכשיר דיגיטלי, מכשיר אינסולין וכן שימת דגש על תזונה מאוזנת ניתן לקבל שליטה על המחלה, ולחיות חיים רגילים לחלוטין, גם כאשר מדובר במחלה מטאבולית ומסוכנת.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות